Buy website traffic cheap

Yamato, Hinotori De vleugels van de Feniks


Door Andy Doornhein - foto's Hiroshi Seo

Bij Yamoto draait het allemaal om de taiko. De traditionele Japanse drum. De geschiedenis van dit muziekinstrument begint zeker zo’n twee duizend jaar terug in de geschiedenis. Naast een spirituele functie is de taiko ook gebruikt op het slagveld. Het geluid van de taiko was tenslotte overal op het slagveld te horen.  Het bespelen van de taiko vergt een compleet andere techniek dan het bespelen van een drumstel. Houding, kracht en vooral uithoudingsvermogen zijn essentiële eigenschappen van de taiko speler. Tegenwoordig bespelen duizenden muzikale groepen de taiko. Eén van deze groepen is Yamato.
De Yamato groep komt uit het gebied wat gezien wordt als de oorsprong van Japan, Asuka-mura Nara.
Er is, zoals ze zelf ook al zeggen, geen mogelijkheid om de voorstelling van Yamoto met één woord te omschrijven. Geheel in de traditie van de Japanse cultuur wordt vanavond ieder zintuig aangesproken.

Yamato, Hinotori De vleugels van de Feniks
Het zaallicht is gedoofd en het publiek wordt, geheel in de Japanse traditie met enorm veel respect, welkom geheten. Als het toneellicht stromen de eerste volle klanken van de taiko de zaal in. Ik hoor de ritmische klanken, ik voel de lucht vibreren en mijn ogen worden verwend met spectaculaire beelden van schitterende kostuums. Deze energie verdwijnt geen seconde tijdens de voorstelling. 
Veertig taiko’s staan er vanavond op het toneel van de kleine Shime-Daiko tot en met de enorme Chu-Daiko.  De energie die uit deze instrumenten komt is onbeschrijfelijk. Naast de daiko horen we vanavond in een prachtig tegenspel de koto. Een compositie waar de balans tussen de kaito en de koto prachtig tot leven komt. Mijn hart ging even nog wat sneller kloppen bij het muziekstuk met de shamisen. De shamisen is een snaarinstrument dat lijkt op een banjo. Het stuk begint met een solo, rustig en zeer intiem. Langzaam maar zeker komt er steeds meer emotie en energie vrij tot het moment dat er nog vier spelers bij komen. Dan breekt er een ongekend muzikaal spektakel los. Werkelijk sensationeel en het daverende applaus wat hierop volgt is volledig verdiend.

Yamato, Hinotori De vleugels van de Feniks

De interactie met het publiek is geweldig. Ondanks de taalbarrière, de  Engelse taal wordt niet echt goed beheerst, wordt het publiek telkens weer betrokken bij de voorstelling. In het begin zelfs een stukje in het Nederlands.  Maar bij Yamato zijn woorden totaal ondergeschikt en met gebaren komen ze ook een heel eind. Zelfs de komische noten in de voorstelling zijn voor het publiek meer dan duidelijk en komen in de zaal ook goed aan.

Yamato, Hinotori De vleugels van de Feniks

Yamato is veel meer dan een show, Yamato is een positieve belevenis. In de voorstelling zitten zo enorm veel details die ieder afzonderlijk hun eigen verhalen vertellen. Prachtige muziek, schitterende kostuums en bakken vol met positieve energie.

Yamato, Hinotori mite ne!

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 24 April 2024 in Stadsschouwburg Zoetermeer