Buy website traffic cheap


Door Marc Smulders - foto's Willem van Walderveen

Tijdens een luxe treinreis door vooroorlogs Europa wordt een moord gepleegd. Aan meereizend detective Hercule Poirot de vraag: wie van zijn medepassagiers is de dader? Na het succes van Agatha Christie's The Mousetrap komt REP Entertainment dit seizoen met hét moord-mysterie, Murder on the Orient Express. Voor volgend jaar staat de volgende Christie klassieker op het programma; Moord op de Nijl.

Recensie: Murder on the Orient Express

Op een winteravond stapt de bekende detective Hercule Poirot (Remko Vrijdag) aan boord van de Orient Express. Op de trein wordt hij benaderd door Ratchett, een van zijn medepassagiers, die vreest voor zijn eigen leven en de hulp van Poirot vraagt. Poirot gelooft er weinig van, en weigert de opdracht. De volgende ochtend wordt Ratchett echter vermoord teruggevonden. Alle passagiers lijken een alibi te hebben. Opgesloten in de trein, met de moordenaar in hun midden, richten de passagiers zich tot detective Poirot. Voor hem wordt het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen, voordat de dader weer toeslaat. Uiteraard lukt het Poirot om de moordenaar te ontmaskeren.

Recensie: Murder on the Orient Express

Toneelschrijver Ken Ludwig bewerkte de klassieke thriller van Agatha Christie. Het aantal personages is in deze versie teruggebracht ten opzichte van het origineel wat de voorstelling meer vaart geeft. Jasper Verheugd is verantwoordelijk voor regie en vertaling en zorgt voor een mooie balans tussen het opbouwen van een spanningsboog en luchtigheid en humor. Je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning maar het stuk is absoluut boeiend tot de climax. Decor- en kostuumontwerper Joris van Veldhoven heeft zijn sporen in het theater inmiddels verdiend (The Full Monty, The Mousetrap, Dolfje Weerwolfje) en laat ook nu weer zien dat hij zijn vak verstaat met stijlvolle kostuums, passend decor met verwijzingen naar de chique trein en sfeerverhogende rekwisieten.

Recensie: Murder on the Orient Express

De cast speelt unaniem sterk waarbij sommige rollen nadrukkelijker naar voren komen dan anderen. Acteur, cabaretier en komiek Remko Vrijdag is de perfecte Poirot en draagt de voorstelling fantastisch. Zeker bij de reconstructie van de moord aan het einde van de voorstelling laat Vrijdag zijn klasse zien. Lone van Roosendaal speelt de praatgrage, enigszins hysterische en op sensatiebeluste Mrs. Hubbard voortreffelijk en laat elke grap vallen. Ook Gerrie van der Klei valt op als de chique en cynische Prinses Dragomiroff. Beiden laten zien dat ze comedy timing uitstekend beheersen en zijn ook in hun stille spel en mimiek uitmuntend.

Recensie: Murder on the Orient Express

Ondanks dat velen de ontknoping al kennen is Murder on the Orient Express een heerlijke avond uit met een voortreffelijke cast. De verhalen van Agatha Christie blijven ook volgende generaties boeien.
De voorstelling is tot en met eind maart te zien. Voor meer info en kaarten: repentertainment.nl/murderontheorientexpress/